dilluns, 3 de maig del 2010

VISITES GUIADES A SANTA MARIA

Aquest any l'església de Santa Maria acompleix el 725 aniversari de la represa de les obres de l'actual edifici, just quan esta en ple projecte de restauració. Les obres van iniciar-se el 1285 i van finalitzar-se el 1484, tot i que la façana encara restava inacabada. Conmemorant l'inici de les obres es va col·locar la pedra que podem veure en un dels costats de l'absis, a prop de la porta lateral. El seu text diu:

' En les kalendes de maig de l’any del Senyor 1285, essent llavors rector de l’església de Vilafranca Jeroni Montoliu, convingué fou posada altra primera pedra, en recordança de la represa de l’obra de l’església segons l’estil francés.'

I just al seu costat s'hi pot veure la làpida de consagració, de l'any 1484. Al llarg d'aquests dos-cents anys les obres van patir daltabaixos i aturades, especialment a mitjans del segle XIV, degut a la pesta.
Posteriorment es van anar realitzant reformes a l'edifici, com la finalització de la façana a inicis del segle XVI, o construcció de la cripta el 1561. Al segle XVIII va enfonsar-se gairebé tot el sostre de la nau i part de la façana, que es van haver de refer. Al segle XIX es va construïr la capella del Santíssim Sagrament. I el 1903-1905 l'actual façana neogòtica.

Les visites es fan els quatre dissabtes del més de maig d'aquesty any, a les 12 del migdia al davant de la porta lateral de l'església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada