divendres, 25 de març del 2022

FINALITZEN LES OBRES DE RESTAURACIÓ DE LA TEULADA DE SANTA MARIA

Les obres de restauració de la teulada de la basílica de santa Maria finalitzen aquest mes de març, després de nou mesos de treballs que van començar el juny del 2021. Aquesta ha estat la més llarga de les intervencions realitzades fins ara a l’església de santa Maria des que va començar el projecte de restauració el 2010, ja que gràcies als fons FEDER assumits per la Generalitat de Catalunya s’ha pogut executar en la seva totalitat la fase de la coberta. També cal agrair el suport de les diferents aportacions que s’han anat rebent els darrers anys, així com les subscripcions que de manera periòdica permeten avançar les obres, la recaptació de la campanya “Apadrina una teula”, l’exposició de teules i tots els artistes que hi van participar, i a Pinnae per l’organització del concert de l’Escolania de Montserrat a benefici de les obres de la teulada.

Les obres de la teulada han anat a càrrec de l’empresa Recop, i el projecte esta dirigit per Figuerola, Gavaldà i Romera arquitectes.  El seu cost total dels treballs, incloent la primera part que es va efectuar el 2020, ha estat de 800.000€. Aquesta quantitat s’ha pogut pagar gràcies a les subvencions de la Generalitat, una per cadascuna de les tres etapes de la teulada, per un total de 156.835€. La subvenció del Fons FEDER per un total de 392.620,59. I finalment les aportacions que es van rebent de particulars i subscripcions, i les diferents iniciatives que s’han anat organitzant des de la Comissió Santa Maria 2020.

Aquesta obra ha afectat tota la coberta principal, inaugurada el 1760 després de l’enfonsament de la teulada original, i les teulades laterals de la façana nord. A l’interior s’han mantingut les encavallades de fusta, que han estat tractades contra els corcs, i el mateix s’ha fet amb les bigues que s’han pogut conservar, ja que moltes presentaven molt mal estat i s’han substituït per peces noves. També s’han canviat tots els rastrells i s’ha instal·lat un sistema d’aïllament al damunt del qual s’han col·locat les teules, respectant totes les que s’han pogut reutilitzar. Les peces ceràmiques verdes dels careners s’han tornat a posar a lloc respectant les que s’han pogut recuperar i fent reproduccions de les que estaven malmeses.

 

A l’exterior el mur que suporta la teulada ha estat netejat i les finestres han recuperat les seves dimensions originals després d’eliminar afegits del segle XIX. Això permet una millor il·luminació natural de l’interior de la teulada, i a la vegada també s’ha col·locat un tancament amb reixat a les finestres per evitar l’entrada de coloms. A la teulada lateral també s’ha treballat traient la coberta de teules i posant una pendent de plaques de pedra que segueixen la inclinació de les restes que van aparèixer de la teulada gòtica original, continuant el que ja es va fer amb les teulades de la façana sud. A la cornisa de la teulada principal s’hi ha instal·lat una canal de metall que recull les aigües i en permet una millor expulsió, respectant els dos sistemes anteriors que existien, el de les gàrgoles i el de la teulada del segle XIX amb peces ceràmiques. A la façana sud s’ha eliminat el gran canal d’uralita que hi havia per recollir les aigües d’aquest sector i que s’expulsen pel canal que hi ha darrera del campanar. En aquest sentit cal dir que dues de les gàrgoles de la façana nord han recuperat la seva funció d’expulsió de les aigües de la pluja que recull la teulada principal, per això s’ha utilitzat el passadís intern dels contraforts per col·locar-hi els tubs que comuniquen el canal de metall amb la boca de les gàrgoles.

L’espai entre la teulada i les voltes també s’ha netejat, ja que havia acumulat una gran quantitat de deixalles en els darrers 70 anys. Ara es poden veure clarament la cara interior dels murs i els passadissos que accedeixen als contraforts, on hi ha les canalitzacions de les gàrgoles, i que formaven part de l’estructura original de l’església al segle XV. Els treballs arqueològics per documentar aquestes estructures i el desmuntatge de les teulades antigues han anat a càrrec de Josep M Feliu.

 

 

Les tres primeres parts de la zona nord de l’absis han mantingut el sistema de teulada amb les teules planes que es van recuperar, i els dos primers han conservat la tortugada que recull la pluja i desemboca a la zona de la sagristia. En aquests dos primers trams s’ha pogut documentar que quan es va col·locar la tortugada es va destruir part de la cornisa gòtica per encaixar les peces ceràmiques, tot i que això no va malmetre les carasses.

Finalment a la part posterior de la teulada s’ha habilitat una zona de pas que serveix per accedir a l’interior de la teulada. Un cop dins s’ha instal·lat una passera que permet circular per l’interior de l’absis i el següent tram de l’interior de la teulada, i que farà aquest espai visitable.

Per altra banda, en aquests moments s'està treballant en la restauració dels vitralls més malmesos, els quals es tornaran a instal·lar arranjats el mes de juny, moment en què es col·locarà també l'últim vitrall pendent, amb la qual cosa quedarà complet el conjunt de 28 vitralls de la basílica.

A partir d’ara la Comissió Santa Maria 2020 continua treballant per aconseguir fons i planificar la següent etapa, la façana nord. En aquest sector es netejaran els murs i es restauraran totes les gàrgoles i carasses que hi ha, així com la substitució de les proteccions dels vitralls. És per això que està oberta a patrocinadors, donacions i iniciatives que serveixin per continuar recaptant fons per les properes obres. Cal recordar que totes les aportacions tenen una bonificació fiscal del 25%.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada